preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikola Tesla

Login
Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 

Grad Rijeka

      

RED BUTTON

    


  

vijesti
Monotipija u 2.b razredu
Nataša Belić / datum: 14. 11. 2021. 23:19

Po uzoru na Paula Gauguina i njegove grafike, tehnikom monotipije, otisnuli smo naše prve grafike. 


[OPŠIRNIJE]Dan jabuka u 2.b razredu
Nataša Belić / datum: 25. 10. 2021. 21:43

S početkom jeseni u II. b razrednom odjelu počeli su i dani jabuka. Jabuke su bile prisutne u sadržajima svih nastavnih predmeta kao i u organiziranom slobodnom vremenu. Čitali smo poeziju i prozu s temom voća, jabuka, opisivali jabuke, stvarali priče o jabukama. Pjevali smo o jabukama, igrali igre s pjevanjem, opet o jabukama. Jabuke, kao sportski rekvizit, poslužile su nam i u elementarnim i štafetnim igrama. Jabukama smo i računali, pisali tekstualne zadatke o jabukama, slagali matematičke „legiće“ od jabuka, rješavali zabavne matematičke zadatke s jabukama… Istražili smo vrste jabuka, svojstva jabuka, hranjivost i važnost jabuka, upoznali dijelove stabla i ploda te životni ciklus jabuke. Jabuke su bile motiv i različitih likovnih aktivnosti. Oblikovali smo jabuke od gline u punoj plastici. Izradili smo 3 D jabuke od različitih materijala, kolaž papira, vune, tkanine. Crtali smo jabuke, slikali smo jabuke kombinirajući različite likovne tehnike. A za kraj, sami smo pripremili i savijaču od jabuka. Naš kolač podijelili smo i s prijateljima iz drugih razrednih odjela, a kolače smo odnijeli i kući, roditeljima na kušanje. Svima je naš „slastičarski prvijenac“ bio u slast ! 

 

[OPŠIRNIJE]Dan jabuka u 2.a razredu
Nataša Belić / datum: 24. 10. 2021. 20:02

2.a razred naše škole imao je videokonferenciju 21. listopada. Povod tome je eTwinning projekt: Dan jabuka. Povezali su se s projektnim partnerima 3.a OŠ Blago Zadro iz Vukovara učiteljica Patricija Burazin i prvim razredom iz područne škole Garešnica učiteljica Adriana Leko. 

Predstavili smo im se, prezentirali svoje aktivnosti uz Dan jabuka. Otpjevali pjesmu Jabuko jabučice, pokazali likovne radove, motiv Jabuka po uzoru na Vasilija Kandinskog i otpjevali Mali bratec Ivo. 

3.a razred iz Vukovara nam se predstavio s pjesmom Kruška, jabuka, šljiva, igrokazom Jabuka te su nam pokazali likovne radove po uzoru na Gustava Klimta – motiv jabuka.

1. razred iz Garešnice je otpjevao himnu Dana jabuka, te su nam također pokazali svoje likovne radove na temu jabuka.

Bila je ovo prava online izložba, svaki likovni uradak i pjesmu smo nagradili pljeskom.

Stvaramo nova poznanstva i sigurno ćemo ponoviti ovakvu aktivnost.

 

[OPŠIRNIJE]Uz čitanje riječi rastu 2 – eTwinning projekt
Karmen Turk / datum: 20. 9. 2021. 07:42

Učenici 5. a i 8. d s učiteljicom Ivanom Smolčić Padjen sudjeluju tijekom ove školske godine u projektu Uz čitanje riječi rastu 2.

Želimo približiti učenicima čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje.

Međunarodni dan pismenosti obilježili smo prisjećajući se dragih nam pročitanih djela, a poneki su učenici izrazili želju postati piscima i predstavili nam naslovnice svojih budućih knjiga.


[OPŠIRNIJE]eTwinning pojekt: Priprema, pozor, kreni!
Karmen Turk / datum: 19. 9. 2021. 10:51
Prva aktivnost u projektu je sudjelovanje na Unicefovoj virtualnoj utrci Mliječa staza. Tisuće staza, jedan cilj.

Mliječna staza posebna je utrka jer su u njoj pobjednici uvijek djeca. Učenici 2.a razreda ove su godine odlučili dati podršku djevojčicama i dječacima s teškoćama i njihovim obiteljima.

Prehodali su preko 5 km od škole do kraja Molo longa i nazad. A za nagradu su dobili medalju koju su ponosno stavili u svoju učionicu. 

 

[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: Uz čitanje riječi rastu 2
Karmen Turk / datum: 19. 9. 2021. 10:42
Učenici 2.a razreda sudjelovali su na radionici u Dječjoj kući povodom sajma knjiga Vrisak. Upoznali su se s autoricom Tove Jansson koja je napisala devet knjiga o trolovima Muminima. Na hrvatski je četiri knjige prevela Željka Černok- Mumini i velika poplava, Nevidljivo dijete i druge priče iz Mumindola, Zima u Mumindolu te Opasno ljeto u Mumindolu.
 
Mumini su vesela i snalažljiva mala bića koja žive u idiličnom Mumindolu. Svi su dobrodošli u njihov svijet jer je za njih svako biće dragocjeno, a ljubav i prijateljstvo najveće su životne vrijednosti. Mumini su prevedeni na više od 50 jezika i smatraju se klasicima dječje književnosti.
Svaki učenik je dobio jednu knjigu na poklon o Muminima, tako da i dalje nastavljamo čitati i proširujemo svoj rječnik.
 
                                

[OPŠIRNIJE]Tematski park - Ginko i eTwinning projekt GUGO GetUpGoOut
Karmen Turk / datum: 11. 2. 2020. 08:34

Projekt „Tematski park – Ginko“ provodi
se uz potporu sudioničkog programa
Zeleni val, koji provodi RiHub u sklopu
projekta EPK Rijeka 2020.
Učenici trećih razreda naše škole 
ovaj su projekt povezali sa svojim 
eTwinning projektom „GUGO GetUpGoOut“,
u kojem sudjeluju sa 34 škole iz 
Rumunjske, Turske, Poljske, Grčke, 
Srbije, Češke, Albanije i Hrvatske. 
Glavni je cilj eTwinning projekta 
učiniti poučavanje zanimljivim, 
povezati nastavu s prirodom i pobuditi 
zanimanje učenika za učenje.

Projektom „Ginko“ obuhvaćene su zelene površine i stabla na Školjiću i u Starom gradu u jednu tematsku cjelinu. Projektom je planirana izrada i postavljanje ptičjih kućica na stabla, čime će se stvoriti tematski eko-park. Trideset će kućica privući ptice kao svoje stanare i dati karakter stablima. Šesnaest odabranih stabala označit će se i info pločicama. Park Ginko nazvan je tako po jednom zaštićenom i raskošnom stablu koje raste u Rijeci, ispred zgrade na adresi Žrtava fašizma 6. Voditeljica je projekta Dragica Vukelić, dipl.ing.arh., a stručni mentori arhitekt stolar Ivan Juretić (dizajn, izrada i radionica ličenja i postave) i ornitolog dr.sc. Goran Sušić. Učenici su 7. veljače 2020. sudjelovali na predavanju o pticama i naučili nešto novo o pticama u našem gradu. S radošću iščekujemo sljedeću aktivnost - obilazak postavljenih kućica na stabla i u grmove u okolici naše škole.


[OPŠIRNIJE]E-Twinning inicijativa
Karmen Turk / datum: 6. 2. 2020. 15:11

E-Twinning inicijativa je Europska komisija koja ima za cilj potaknuti europske škole na suradnju koristeći informacijske i komunikacijske tehnologije pružanjem potrebne infrastrukture. Ovaj portal namijenjen je međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole.

Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima.

Naša škola već godinama sudjeluje na različitim projektima. U srijedu 29. 01. 2020. predstavljeni su provedeni projekti svim učiteljicama razredne nastave naše škole. Učiteljice Tanja Škarica i Sunčica Gačić sudjelovale su na stručnom usavršavanju Web alati u TwinSpaceu.

I dalje ćemo putem platforme komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati i ukratko - biti dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.


[OPŠIRNIJE]Projekt "20 dana dobrote" u 3.a razredu
Nataša Belić / datum: 23. 12. 2019. 21:04

U eTwinning projekt „20. dana dobrote“ uključio se za vrijeme Adventa i 3.a razred sa svojim učiteljicama.
Cilj projekta je osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno. Mala kap čini rijeku pozitivnih aktivnosti.

Svaki sudionik projekta sam prati svoja postignuća, pronalazi aktivnosti kojima utječe na sve oko sebe šireći pozitivnim primjerom zrnca dobrote i bolje upoznavajući vlastite mogućnosti utjecaja na druge.

I ove godine smo puno toga naučili.


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "20 dana dobrote" u 3.b razredu
Nataša Belić / datum: 23. 12. 2019. 08:43

Učenici 3.b razreda već treću godinu sudjeluju u eTwinning projektu "20 dana dobrote". Kao što mu i samo ime govori njegov cilj je probuditi u učenicima ljubav i dobrotu, te osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa. 

Na početku projekta učenici sa učiteljicama dogovaraju 20 aktivnosti dobrih djela u koje će uključiti prijatelje, roditelje, rodbinu, susjede, ali i njima nepoznate kojima će njihova mala zrnca dobrote biti velika.

Već su dogovorene neke aktivnosti za sljedeću godinu i unaprijed im se vesele.

 

  


[OPŠIRNIJE]"Dan jabuka" u 3.a
Nataša Belić / datum: 29. 10. 2019. 20:54

Učenici 3.a razreda su u srijedu 23. listopada realizirali eTwinning projekt „Dan jabuka“. „Po jedna jabuka svaki dan, tjera doktora iz kuće van!"

Upoznali smo se s utjecajem jabuke na naše zdravlje, koristima od jabuke, načinom konzumiranja jabuke i proizvoda od jabuke. Aktivnosti su bile likovne, literarne, jabuka u matematici te put nastanka jabuke od sjemenke do ploda. Osim što smo se dobro zabavili puno toga novoga smo i naučili.

 

 

 

 

[OPŠIRNIJE]100.dan škole - projekt eTwinning-a
Nataša Belić / datum: 25. 2. 2019. 22:44

Učenike 2.a, 2.b i 2.c razreda 100.dan škole zatekao je za vrijeme boravka u Školi u prirodi, u Fužinama. Unaprijed planiran i pripremljen plan aktivnosti uspješno je odradjen. Usput su obilježili i Valentinovo kojeg su uvrstili u aktivnosti.

Hrvatski jezik: 

- podijeljenji u pet skupina tražili su imenice u udžbeniku iz jezičnih sadržaja i pronašli ih točno 100

- 100 puta su rekli (npr. mama mi je 100 puta rekla, mami sam 100 puta rekao.....)

Priroda i društvo:

- na temu Zaštita okoliša prikupljali smo prirodni materijal (100 komada češera) i od njega izradjivali razne oblike

Matematika:

- spajalica s brojevima do 100

- bacali novčić 100 puta

TZK

- jutarnja tjelovježba na svježem zraku

- formacija u obliku broja 100

Likovna kultura

- 100 srca na papiru

  

  

  

  

 


[OPŠIRNIJE]Projekt "Slikovnica moga zavičaja, grada i razreda"
Nataša Belić / datum: 25. 2. 2019. 22:19

Članak u Novom listu napisala je novinarka Karolina Krikšić Vidas

Učenici 2.b razreda uključili su se u projekt eTwinning portala pod nazivom "Slikovnica moga zavičaja,grada i razreda". U projektu učenici drugih razreda iz raznih krajeva naše domovine, stvaraju slikovnicu svoga zavičaja. Svoje vršnjake upoznaju slikom i riječima o školi koju pohađaju, kako izgleda njihov nastavni i radni dan, koje hobije imaju, čime se vole baviti, koje su zanimljvosti i običaji rodnog grada i zavičaja. Nakon tri tjedna, koliko slikovnica ostaje u razredu, šalju je poštom vršnjacima iz raznih krajeva Republike Hrvatske. “Slikovnicu” prati i medvjedić Tedi (maskota), koji provodi vrijeme s učenicima u razredu i obilascima. Uz pomoć ovog projekta upoznavanje različitih zavičaja RH (kao temeljnog cilja nastave PID-a) odvija se na jedan drugačiji, zanimljiviji način.

U projekt su se uključili u listopadu 2018., a realizacija projekta odvijala se od 14.siječnja do 7.veljače 2019.

Učenici 2.b razreda, u društvu medvjedića Tedija, riječima , crtežima i fotografijama, vrijedno su predstavili svoj razred, školu, svoj grad i zavičaj.

Budući da su učenici drugih razreda  planirali program Škole u prirodi realizirati u Fužinama upravo u terminu kada je “Slikovnica” trebala poštom putovati u 2.razred OŠ Ivanke Trohar, razredne učiteljice dogovorile su da primporedaju obave “uživo”.

Učiteljica Elvira Burić i njezinih 5 učenika s nestrpljenjem su dočekali svoje vršnjake iz Rijeke, a još više medvjedića Tedija. Nakon što je ravnateljica škole Jasna Štimac, toplo i srdačno pozdravila sve drugaše iz Tesle, sudionici projekta odvojili su se u njihovu učionicu. Teslići su svoj rad predstavili usmenim izlaganjem, listajući stranice “Slikovnice”, a sve to pod budnim okom medvjedića Tedija, sad već u rukama malih Fužinaraca. I oni su  ukratko predstavili sebe i svoje mjesto. Slijedilo je kratko čašćenje uz sok i kekse, a učiteljice su se složile da je “živa riječ” i osobni kontak dragocjeniji od moderne tehnologije. Ovo je do sada bio jedini ovakav način predaje slikovnice u navedenom projektu.

  

  

  

  

  

Članak na web stranici OŠ Ivanke Trohar

Nataša Belić


[OPŠIRNIJE]Projekt "20 dana dobrote"
Nataša Belić / datum: 4. 1. 2019. 19:57

 

Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono već nekoliko godina provodi projekt "20 dana dobrote". Ove godine u projekt su se uključili učenici 1.b, 2.a i 2.b razreda. 

Projekt je trajao od 26.11. - 22.12. i obuhvaćao 20 aktivnosti kojima učenik nastoji utjecati na svoju lokalnu sredinu, zajednicu, društvo(razred). Na početku projekta učenici zajedno s voditeljom projekta odabiru 20 aktivnosti kojima će nastojati utjecati na svoju zajednicu. Zrnca dobrote za sve. Pri odabiru zadataka cilj je učiniti što više dobrih dijela za svoje prijatelje, roditelje, učitelje, rodbinu i lokalnu zajednicu.
Svakodnevna komunikacija odvijala se s partnerima  preko Twinspaca i Facebook grupe 20 dana dobrote.
Ciljevi projekta za učenike:
- Aktivan i odgovoran član razreda, škole i lokalne zajednice koji poznaje i poštuje vrijednosti osobnog i zavičajnog identiteta te prihvaća različitosti, poštujući tradicionalne okvire (Advent).
- Učenik koji uočava potrebe svakog člana zajednice i nastoji se aktivno uključiti i sudjelovati nudeći vlastite „zrnce dobrote“ i na taj način utjecati na vlastitu sredinu.

 

Klikom na "opširnije" nalazi se izvješće o provodjenju projekta u 2.b razredu.

 

Foto-galerija

 


[OPŠIRNIJE]'Pčelica Maya putuje svijetom'
Nataša Belić / datum: 27. 2. 2016. 23:53

1. b razred sa svojim učiteljicama Nives i Sunčicom sudjelovali su u još jednom projektu Etwinning-a. Projekt se zove Maya the Bee travels around the world (Pčelica Maya putuje svijetom). Od 15.2. do 19.2. gost našeg razreda bila je pčelica Maya. Iz grada na Dunavu stigla je na obale Jadranskog mora u grad Rijeku. Zadatak nam je bio pokazati Mayi našu školu i okolicu naše škole (Stari grad). Otišli smo u šetnju te smo Mayi pokazali: Crkvu Uznesenja Marijina i Kosi toranj, preko Jelačićevog trga i Ulice Ante Starčevića stigli smo na Korzo. Za uspomenu smo se  fotografirali te nastavili prema jednom od simbola Rijeke, Gradskom tornju. Prošli smo ispod Gradskog tornja i došli na Koblerov trg na kojem je u prošlosti bila tržnica i gdje se stoljećima odvijao javni život Rijeke. S Majom u društvu stigli smo do riječke katedrale, crkve sv. Vida. Ispred riječke katedrale završili smo naše kratko putovanje kroz Stari grad i vratili smo se u našu školu.

Maya je bila na svim predmetima. Maya se jako razveselila kad smo preko Skype-a nazvali njezin 1.a razred OŠ Blago Zadro iz Vukovara. Ispričala im je kako joj je u Rijeci te što je sve naučila i vidjela. Najviše joj se svidjelo na ručku. Pozdravili smo se s Mayom i poslali smo je na daljnje putovanje u Foču u BiH.

 

Foto-galerija


[OPŠIRNIJE]100.dan škole
Nataša Belić / datum: 23. 2. 2016. 22:19

Učenici 1.b i 2.b razreda uključili su se u E-twining projekt RN te obilježili 100.dan škole. Aktivnosti su se provodile od petka do utorka (12.2. do 16.2. od 8 do 16 sati).

Klikom na OPŠIRNIJE možete pročitati koje su sve aktivnosti provodili!

          

                                  

  

  

                        

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju