preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikola Tesla

Login
Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 

Grad Rijeka

      

RED BUTTON

    


  

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Rezultati istraživanja o promjenama životnih navika školske djece tijekom online nastave.
Autor: Nataša Belić, 6. 11. 2021.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je tijekom svibnja ove godine proveo anonimno online istraživanje o promjenama životnih navika školske djece tijekom online nastave.

U istraživanju je sudjelovalo preko 3 tisuće djece osnovnih škola od 5. do 8. razreda iz 15 osnovnih škola iz Primorsko-goranske županije. Pokazalo se da je tijekom online nastave došlo do značajnog porasta prekomjerne tjelesne mase i debljine među školskom djecom te značajnog smanjenja razine njihove tjelesne aktivnosti. Također su školska djeca značajno više vremena provodila ispred raznih vrsta ekrana u odnosu na vrijeme prije online nastave. Boravak u kući utjecao je i na potencijalne psihološke probleme na što svakako treba obratiti pažnju u budućnosti jer je socijalna izolacija tijekom djetinjstva i adolescencije značajno povezana s čimbenikom rizika za depresiju i upalne bolesti poput dijabetesa u odrasloj dobi. No, istovremeno velika većina djece imala je dobre prehrambene navike, odnosno prehranu u skladu s mediteranskom prehranom te dobro znanje o prehrani. Moguće je da su tijekom boravka kući njihovi roditelji više brinuli o kvaliteti prehrane što je isto utvrđeno u sličnom hrvatskom istraživanju provedeno među odraslim osobama. Dobra razina znanja o prehrani može biti rezultat provedenog edukativnog programa „Školica zdrave prehrane“ kojeg stručnjaci NZZJZPGŽ u suradnji s Gradom rijeka provode još od 2016. godine među djecom od 5. do 8. razreda osnovnih škola grada Rijeke.

Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu provođenja javnozdravstvenih programa o zdravom načinu života u svrhu prevencije debljine među školskom djecom. Važno je nastaviti pratiti promjene životnih navika školske djece, promjenu stanja uhranjenosti, ali i drugih zdravstvenih parametra, poput psiholoških. Također je važno nastaviti provoditi edukativne programe među djecom, poput „Školice zdrave prehrane“, ali i razmotriti mogućnost uključivanja roditelja u programe javnog zdravstva, odnosno programe zdravstvene edukacije djece i njihovih roditelja, o jačanju svjesnosti o zdravlju što može utjecati na prevenciju mnogih bolesti vezanih uz nezdravi način života.

Želimo zahvaliti svim dječacima i djevojčicama koji su sudjelovali u ovom istraživanju, svim nastavnicima tjelesne i zdravstvene kulture, razrednicima i ravnateljima koji su nam pomogli da provedemo ovo istraživanje.

Cijelo istraživanje možete pronaći na ovoj poveznici: https://doi.org/10.3390/nu13113788

Voditeljica Odsjeka za kontrolu hrane, predmeta opće uporabe,

unapređenje prehrane i mikrobiologiju:

Izv.prof.dr.sc. Sandra Pavičić Žeželj, dipl.sanit.ing.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju