preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikola Tesla

Login
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 

Grad Rijeka

      

RED BUTTON

    


  

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radionica o medvjedu
Autor: Karmen Turk, 19. 10. 2017.

U listopadu 2017. održana je radionica o medvjedu u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Rijeci. Na radionici je sudjelovalo 30-ak učenika koji su čuli nešto više o anatomiji, ekologiji i ponašanju medvjeda te o metodama za sprečavanje sukoba između medvjeda i ljudi. Radionica je pobudila veliko zanimanje kod učenika koji su s užitkom pratili program. Učenici su odradili i praktični dio radionice: pravljenje odljeva medvjeđih šapa, izračun brojnosti medvjeđe populacije i drugo.

 

In October 2017. we conducted a workshop at the Elementary School Nikola Tesla in Rijeka. Over thirty (30) pupils participated in the workshop and heard more about the anatomy and ecology of the bear and about its behavior, as well as methods of preventing conflict between bears and people. The workshop roused great interest among the pupils who actively participated. Pupils also participated in practical part of workshop: making models of bear paws, calculating bear population abundance, etc.

Osvrt na radionicu „Smeđi medvjed“ 

U listopadu smo u našoj školi moji prijatelji i ja, polaznici izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, prisustvovali predavanju i radionici  dr.med.vet. Đure Hubera i njegovih dvoje kolega. Susret je trajao tri školska sata, a organizirala ga je profesorica Asja Matešić. Osim nas, u radionici je sudjelovalo još desetak učenika naše škole.

U prvom dijelu radionice razgovarali smo o načinima kako biti u blizini medvjeda, a da se on ne osjeća ugroženim ili da napada ljude. Također smo razgovarali i o temi zašto se medvjed diže na stražnje noge. Naučili smo da to nije znak da će nas medvjed napasti, nego da samo gleda oko sebe jer ima slab vid. Medvjed zalazi na autoceste,  posjećuje sela ili naseljena mjesta te razbija kante kao bi pojeo ostatke hrane. Zato je opasno ostavljati otpatke u normalnim kantama za smeće koje medvjed lako otvori i uzme hranu iz njih. Ova saznanja su mi bila zanimljiva i vrlo korisna jer često boravim u Lokvama u Gorskom Kotaru. Tamo se medvjedi često pojavljuju u samom centru mjesta. 

U drugom smo dijelu bili podijeljeni u tri skupine i izmjenjivali se po aktivnostima. Prva skupina je gledala dijelove tijela vukova i medvjeda (šape, lubanje, krzna). Zatim smo morali napisati i nacrtati to što smo gledali i napraviti usporedbe preparata, nacrtati teksturu krzna, nacrtati lubanje vukova i medvjeda itd. Iznenadio sam se što je krzno vuka i medvjeda grublje no što sam očekivao. Druga skupina je proučavala samo medvjeda na nama privlačan način jer nam je  kolegica gospodina Hubera iznosila razne zabavne činjenice o medvjedima. Treća skupina je uz pomoć dr. Hubera izrađivala gipsane otiske medvjeda. Prvi put sam radio s gipsom, lijepo mi je bilo surađivati s prijateljima u skupini.

Zadovoljan sam što sam sudjelovao u ovoj radionici. Letke koje smo dobili dat ću i svojim prijateljima u Gorskom Kotaru. Želio bih da i na redovnoj nastavi učimo na ovakav način. 

Tin Štimac,  6. b

                         


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju